Koraki do zaupanja vredne (certificirane) ponudbe ekološke hrane v gastronomiji
Ključne besede:
ekološko kmetijstvo, ekološka živila, gastronomija, turizem, certificirana ponudbaKratka vsebina
Turizem je v svetu in tudi pri nas ena pomembnejših dejavnosti, ki bi morala biti tesno povezana s kmetijstvom, kot skrbnikom kultivirane krajine z veliko biološko pestrostjo in dobaviteljem kakovostnih surovin za pripravo hrane ter tudi s svojo kulinarično tradicijo in kulturno dediščino podeželja. V svetu je v zadnjem obdobju eden pomembnejših rastočih trgov v turizmu t.i. zeleni turizem, ekološki turizem, trajnostni turizem…, kjer pa se pojavljajo različne definicije in koncepti, ki se velikokrat samodeklarirajo. Ekološko kmetijstvo, ki je po vseh kriterijih trajnosti (okolje, družba, ekonomija) najvišje vrednotena okolju prijazna kmetijska pridelava z najvišje pozicioniranimi kakovostnimi živili, je lahko naravni zaveznik »zelenega« turizma, ki ga v svojih strateških dokumentih promovira tudi Republika Slovenija (RS). Notranja kakovost ekološko pridelanih živil je drugačna v primerjavi s konvencionalno oz. industrijsko pridelanimi živili, je kontrolirana in certificirana ter označena v skladu z evropsko zakonodajo. Sledljivost ekoloških živil se mora nadaljevati tudi v gastronomiji, kar pokriva nacionalna zakonodaja (Ul RS 8/2014), ki določa pravno podlago za postopke kontrole in certificiranja v gastronomiji oz. v vseh obratih javne prehrane.