Sociokulturna psihologija - Musil, Bojan (2010)
V knjigi dr. Bojana Musila gre za zelo pomembno teoretično in empirično-razsikovalno obogatitev in poglobitev problematike medkulturnih študij, ki jih lahko uvrščamo tako na področje »socialne psihologije« kot na področje »sociokulturne psihologije« oz. »psihološke antropologije«. Čeprav je knjiga v osnovi teoretska, je zanjo značilna operacionalna jasnost, ki anticipira možnosti različnih empirično-raziskovalnih pristopov. Še posebej bistvene odličnosti knjige so tiste, ki se v sodobni »(socialni) psihologiji« poudarjajo kot bistvene značilnosti njenega aktualnega razvoja in znanstvenega vzpona: multinivojskost, multiaspektnost, inter / trans-disciplinarni okvir in paradigmatičnost v smislu povezovanja teoretičnega in raziskovalno-aplikativnega pristopa, ki ga avtor v knjigi obravnava na način teorije metode. Hkrati pa je knjiga dr. Musila istočasno socialno-psihološka, socio-kulturna in psihološko antropološka, z vsakega od teh vidikov pa istočasno tako analitično kot sintetično obravnava najbolj temeljna vprašanja, povezana z vsakim od omenjenih pristopov. To je možno zato, ker se avtor tematike loteva v sferičnih orisih treh izhodiščnih kategorij, ki tvorijo osnovo oz. izhodišče njegovih kasnejših analiz: osebnosti / vrednot, kulture in družbe.