Organizacija gradnje - Klanšek, Uroš (2023)
Tematika učbenika je razdeljena na štiri glavne sklope, ki obsegajo uvodne razlage, predhodna proučevanja pogojev gradnje, načrtovanje ureditve gradbišča in projekt organizacije gradbišča. V uvodnem poglavju so opredeljeni pojem gradnje, razlogi za organizacijo gradnje, namen in cilj ter pristop k izvedbi te dejavnosti. Poglavje o predhodnih proučevanjih pogojev gradnje obravnava pogodbena razmerja, projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje, lokalne pogoje, gradbene kalkulacije, tehnološki proces, operativne plane, proizvodne dejavnike in razmere na terenu. Sklop o načrtovanju ureditve gradbišča naslavlja pripadajoče območje, prometnice in poti, žerjave, prostore za delavce, delovna sredstva in predmete, elektrifikacijo, osvetlitev, vodooskrbo in odvodnjavanje ter ravnanje s komunalno odpadno vodo. Zadnji razdelek o projektu organizacije gradbišča pojasnjuje spremljajoči načrt, predračun pripravljalnih in pospravljalnih del, operativne plane izvedbe ter varnostne in protipožarne ukrepe.
Keywords: gradnja; organizacija gradnje; predhodna proučevanja pogojev gradnje; načrtovanje ureditve gradbišča; projekt organizacije gradbišča