Program održivog razvoja Međimurja - Jurakić, Marko; Pavlakovič Farrell, Barbara; Marina Barkiđija Sotošek, Marina Barkiđija Sotošek; Rudi Grula, Rudi Grula; Koščak, Marko (2023)
Na krajnjem sjeveru Hrvatske, opasana rijekama Murom i Dravom, nalazi se Međimurska županija. Iako prostorno najmanja županija Republike Hrvatske, diči se bogatom poviješću, kulturnim nasljeđem, promišljenim i strateški osmišljenim turizmom i brojnim titulama. Slijedom navedenog, upravo ova destinacija turističke izvrsnosti služi kao ogledni primjer dobre prakse studentima za terensku nastavu u kojoj je sudjelovalo šezdeset studenata s osam fakulteta iz Hrvatske i Slovenije te mnogobrojnih Erazmus studenata iz Španjolske, Norveške, Nizozemske i Crne Gore, koji su se tijekom dvodnevnog posjeta osobno uvjerili u velik razvojni potencijal ove županije. Studenti su u pratnji svojih mentora i uz stručno vodstvo domaćina na svakoj posjećenoj lokaciji analizirali trenutnu turističku ponudu, izazove razvoja te u okviru svojih radova utvrdili prioritetna područja rada, definirali mjere i pokazatelje te način njihova praćenja. Svi radovi temelje se na načelu održivog razvoja turizma. Znanstvena monografija „Program održivog razvoja Međimurja“ rezultat je inicijativa lokalnih dionika za promicanjem strateškog razvoja turizma u središnjoj Hrvatskoj i Međimurskoj županiji.Program trajnostnega razvoja Medžimurja. Na skrajnem severu Hrvaške, obdana z rekama Muro in Dravo, se nahaja Međimurska županija. Čeprav je prostorsko najmanjša županija v Republiki Hrvaški, se ponaša z bogato zgodovino, kulturno dediščino, premišljenim in strateško zasnovanim turizmom ter številnimi nazivi. Zaradi navedenega je prav ta destinacija turistične odličnosti zgleden primer dobre prakse za študente terenskega pouka, v katerem sodeluje šestdeset študentov z osmih fakultet iz Hrvaške in Slovenije ter številni Erasmus študenti iz Španije, Norveške, Nizozemske in Črne gore. Na dvodnevnem obisku so se osebno prepričali o velikem razvojnem potencialu te regije. Študenti so v spremstvu mentorjev in ob strokovnem vodenju gostiteljev analizirali aktualno turistično ponudbo, razvojne izzive in v okviru svojega dela določili prednostna področja dela, opredelili ukrepe in kazalnike ter način njihovega spremljanja. Vsa dela temeljijo na načelu trajnostnega razvoja turizma. Znanstvena monografija »Program trajnostnega razvoja Međimurja« je rezultat pobud lokalnih deležnikov za spodbujanje strateškega razvoja turizma v osrednji Hrvaški in Međimurski županiji.
Keywords: održivi turizam; ruralni turizam; edukativni turizam; turistička infrastruktura; Međimurska županija; trajnostni turizem; podeželski turizem; izobraževalni turizem; turistična infrastruktura; Medžimurska občina