Tehnološko modeliranje energetskih procesov: Zbirka rešenih vaj - Igrec, Dalibor (2022)
Zbirka rešenih vaj predstavlja dodatno učno gradivo z rešenimi nalogami pri predmetu Tehnološko modeliranje energetskih procesov, ki je namenjeno predvsem študentom magistrskega študija na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru. Gradivo zajema tri ključna poglavja, ki jih je v okviru predmeta potrebno razumeti in znati samostojno rešiti. Prvo poglavje predstavlja poenostavljanje bločnih diagramov, kjer je s pomočjo pravil algebre na primerih prikazan postopek poenostavljanja po posameznih korakih. Drugo poglavje zajema predstavitev bločnega diagrama iz diferencialne enačbe, kjer je iz pripadajoče diferencialne enačbe prikazana pretvorba v bločni diagram. Zadnje poglavje zajema metode za numerično reševanje diferencialnih enačb, kjer je na primeru diferencialne enačbe pri podanem začetnem pogoju s celotnim postopkom prestavljen izračun po analitični in Eulerjevi metodi ter metodi Runge Kutta 2. in 4. reda.
Keywords: bločni diagram; diferencialna enačba; numerično reševanje diferencialnih enačb; analitična metoda; Eulerjeva metoda; Runge Kutta 2. in 4. reda