Posamostaljenja v angleščini in slovenščini: primer časopisnih vesti in kritik - Plemenitaš, Katja (2007)
Monografija podaja razlago pragmatične funkcije posamostaljenja. Pri tem se posveča zlasti predpostavki, da je raba posamostaljenj povezana s posameznimi besedilnimi vrstami. Ta predpostavka je podprta s primerjalno raziskavo posamostaljenj v angleščini in slovenščini na vzorcu angleških in slovenskih besedil, ki pripadajo dvema časopisnima besedilnima vrstama iz dveh različnih obdobij. Analiza potrjuje povezanost rabe posamostaljenj določenih pomenov z besedilno vrsto in obenem kaže, da v analiziranih besedilnih vrstah raba posamostaljenj v slovenščini ni manjša kot njihova raba v angleščini. Avtorica napoveduje, da bo posamostaljenje še naprej imelo pomembno vlogo v oblikovanju določenih pisnih besedilnih vrst in da se bo v prihodnosti pokazalo, kakšno vlogo bo imelo v razvoju novih besedilnih vrst pod vplivom novih komunikacijskih tehnologij. Raziskava ima ustrezen teoretični okvir in kaže širok vpogled v različne teorije s tega raziskovalnega področja. Analiza je zasnovana, izpeljana in interpretirana premišljeno. Monografija je tako izviren znanstveni prispevek k jezikoslovju.