Pobiram orumenele liste - Šiftar, Ivan Vanek (2022)
»Pobiram orumenele liste,« (2022) je izbor Šiftarjevih pesmi, ki so nastajale šestdeset let. Oblikovno neoporečno označujejo avtorjeve intimne in pokrajinsko estetske motive, občutljivost za socialno prizadetega človeka, odpor do okupatorja med vojno ter samokritično misel o pravni stroki, ki ji besedi pravica in resnica pogostoma uhajata iz dorečenosti, kot uhajata tudi iz vsake družbene prakse. In kakor sebi uhaja nemirni duhovni iskalec, ko hoče na cesti, na kateri »vsem se mudi«, svoji »razklani polovici« ubrati v skladen jaz.
Keywords: pesmarica; pravo; vanek; pobiram; liste