Ko grem in se vrnem, objemam ves svet: Katalog k razstavi skupine W.O.R.M.S. v Univerzitetni knjižnici Maribor, 2. 7.–11. 9. 2021 - Marina Bajić; Salmič Kovačič, Karmen (2021)
Eksperimentalna, avantgardna, multimedijska umetniška, tudi pesniška in naposled skoraj najbolj filmska skupina W.O.R.M.S., dejavna predvsem v preteklih osemdesetih in devetdesetih letih, ima začetke v letu 1983, ko so se v Mariboru povezali mladi ustvarjalci in se poimenovali najprej Črvi ali v nadaljevanju po angleško Worms. Ustanovna zasedba – Gorazd Šifrer, Edmund Türk, Maja Jeričević, Dušan Ivanišin in Uroš Smasek – je delovala na področjih fotografije, pesništva, slikarstva in filma. Prvič se je javno predstavila januarja 1984 ter ob sodelovanju še nekaterih soustvarjalk in soustvarjalcev – Andreje Pisnik, Vita Lužarja ... – že s prvima kratkima igranima filmoma Krog in Danaja (navdihnjenim s Türkovo ljubezensko poezijo) sodelovala in bila nagrajevana na vseh domačih in večjih tujih festivalih amaterskega oziroma produkcijsko neodvisnega filma.
Keywords: W.O.R.M.S; Maribor; avantgardna umetnost