Izzivi slavistike v 21. stoletju: 4. mednarodna znanstvena konferenca Slavistični znanstveni premisleki, zbornik povzetkov - Marina Bajić; Nikolovski, Gjok (2021)
V okviru jezikoslovnih prispevkov bodo predstavljene primerjalno-zgodovinske in dialektološke raziskave slovanskih jezikov, primerjalne raziskave sodobnih slovanskih jezikov, sociolingvistične, lingvokulturološke, računalniške raziskave slovanskih jezikov, raziskave standardizacije in norme slovanskih jezikov. Na področju slovanskih književnosti in kultur bodo obravnavane teme o slovanskih književnostih v primerjalni, medliterarni in medkulturni perspektivi, slovanskih književnostih na filmu, teorijskih vidikih preučevanja sodobnih slovanskih književnosti, vzajemnih vezeh slovanskih književnosti in kultur, prevodih slovanskih književnosti. Na konferenci bomo osvetlili tudi didaktični vidik ter perspektive slavistike skozi prizmo razvoja sodobnih slavističnih študijev in poučevanja slovanskih jezikov, književnosti in kultur.
Keywords: Metodološki pristopi; raziskave slovanskih jezikov; normativistika slovanskih jezikov; slovanske dialektologije; interdisciplinarne raziskave slovanskih jezikov; prevodi slovanskih književnosti; slovanske književnosti v 21. stoletju; slovanske književnosti v medkulturnem kontekstu; filmske adaptacije slovanskih književnosti; interdisciplinarne raziskave slovanskih književnosti; perspektive slavistike in slavističnih študijev; prenos spoznanj v izobraževalni proces