Ergonomic Aspects of Product Design: 2nd Updated and Expanded Edition - Dolšak, Bojan; Kaljun, Jasmin (2021)
Ergonomski vidiki razvoja izdelkov: 2. posodobljena in razširjena izdaja. Učbenik obravnava ergonomijo izdelkov tako z vidika razvojnega inženirja, ki mora v prvi vrsti seveda zagotoviti funkcionalnost izdelka, kot tudi z vidika oblikovalca - dizajnerja, ki naj poskrbi, da bo izdelek tudi estetsko dovršen. Namen učbenika ni podajanje empiričnih podatkov, temveč seznanitev z osnovnimi pojmi ter predstavitev medsebojnih relacij in priporočil, ki so lahko inženirjem in oblikovalcem v pomoč pri razvoju izdelkov s poudarjeno ergonomsko in estetsko vrednostjo. V drugi izdaji učbenika je dodano tudi povsem novo poglavje, ki obravnava inkluzivno oblikovanje in njegove najpomembnejše vidike. Ti v večini primerov sovpadajo z ergonomskimi vidiki razvoja izdelkov ob eni pomembni razliki. Pri razvoju izdelka s poudarjeno ergonomsko vrednostjo izdelek praviloma poskušamo kar se da prilagoditi bolj ali manj omejeni ciljni populaciji uporabnikov, cilj inkluzivnega oblikovanja pa je razvoj takšnih izdelkov, ki so primerni za čim širšo populacijo.
Keywords: razvoj izdelka; ergonomija; antropometrija; estetika; priporočila; inkluzivno oblikovanje