Izzivi kadrovskega managementa v XXI. stoletju - Ferjan, Marko (2021)
Marko Ferjan obravnava fenomene: zadovoljstva pri delu, organizacijske klima in zavzetosti. Koncept zadovoljstva pri delu izhaja iz paradigme organizacijskega vedenja. Konec 20. stoletja se je že zdelo, da v teoriji in praksi kadrovskega managementa koncept zadovoljstva ni več aktualen.  Vendar v zadnjem obdobju merjenje zadovoljstva v povezavi z merjenjem zavzetosti spet postaja aktualno.  Marsikatera današnja anketa zadovoljstva pa ne upošteva spoznanj znanosti, ni pa zanemarljivo, da je pri uporabi anket o zadovoljstvu vačsih prihajalo tudi do zlorab. Zato se je  avtor odločil za ponovno obravnavo te teme.Iztok Podbregar, Antonia Novak in  Polona Šprajc obravnavajo prepoznavanje, spodbujanje in vključevanje raznolikosti talentov.Eva Jereb v prispevku poda značilnosti trenutno najbolj zastopanih generacij na delovnih mestih v organizacijah.Vesna Novak obravnava razširjenost prekarnega dela. nameni posledicam prekarnosti.Eva Jereb in Marko Urh se ukvarjata s spremembami in tranzicijo  v času krize ter vloga vodstva organizacij pri tem.
Keywords: Kadrovski management; zavzetost; delo s talenti; prekarno delo; krizni management; medgeneracijsko sodelovanje pri delu