Barvila in razbarvanje odplak: Navodila za vaje - Fakin, Darink; Ojstršek, Alenka; Gorgieva, Selestina (2020)
Prisotnost barvil v odpadni vodi je nesprejemljiva tako iz estetskega kot tudi iz ekološkega stališča. Problematika prvega izhaja iz dejstva, da so odpadne vode, ki vsebujejo barvila, intenzivno obarvane že pri zelo nizkih koncentracijah barvil. Bolj pereča kot estetska je okoljska problematika barvil v odpadni vodi. Objektivno tveganje, ki ga predstavljajo za okolje, je odvisno od strukturnih in fizikalnih karakteristik barvil, njihove koncentracije ter časa izpostavitve v okolju. V okviru predmeta se prouči razpoložljive tehnologije čiščenja obarvanih vod, kar pa kaže na to, da ni enostavnih, učinkovitih in hkrati cenovno sprejemljivih načinov čiščenja tako kompleksnih odpadnih vod, kot so obarvane odpadne vode.
Keywords: Dyes; wastewater; decolorization; advanced processes; ecological parameters