Transnacionalna kriminaliteta: Študijsko gradivo - Dobovšek, Bojan (2020)
Publikacija Transnacionalna kriminaliteta oriše sodobne oblike kriminalitete v luči hibridnih ogrožanj. Analizirane so najpomembnejše organizirane kriminalne skupine v svetu začenši z Mafijo do Triad in Jakuz. V nadaljevanju sledi prikaz temeljnih dejavnosti teh skupin od problematike trgovine z drogo in orožjem, do igralništva in pranja denarja. Poseben poudarek je dan razvoju kibernetske organizirane kriminalitete in zlorabam v finančnem svetu. Pri tem se izpostavi prehod kriminalnih združb v gospodarstvo in vplivu na politiko. Za jasnejši vpogled v problematiko so podrobneje opredeljena in analizirana področja trgovine z ljudmi, kriminalitete v zvezi z umetninami in stanje na Zahodnem Balkanu ter v Sloveniji.
Keywords: Organizirana kriminaliteta; mafija; kriminalne skupine; kriminalne dejavnosti; korupcija