Program razvoja za održivi ruralni turizam u Moslavini - Pavlakovič, Barbara; Jurakić, Marko; Marko Koščak, Marko (2020)
Razvojni program za trajnostni podeželski turizem v Moslavini. Monografija Program razvoja za trajnostni ruralni turizem v Moslavini je rezultat projekta, s katerim želimo spodbuditi trajnostni podeželski turizem na širšem območju hrvaške regije Moslavina. Moslavina je umeščena v centralno Hrvaško z ugodnim položajem med Slovenijo, Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Zaradi svojih naravnih bogastev ima velik potencial razvoja turizma oziroma še bolje trajnostnega turizma. V regiji je mnogo družinskih kmetij (OPG-jev), ki nudijo tudi turistično ponudbo, prav tako pa lahko regija gradi turizem na ponudbi parka Lonjsko polje in Moslavačke gore. Strateški izziv razvoja turizma so obravnavali mentorji in študenti 1. letnika magistrskega programa Turizem na Fakulteti za turizem Brežice Univerze v Mariboru ob participativnem sodelovanju lokalnega prebivalstva. Po opravljeni analizi stanja so pripravili vizijo razvoja in določili prednostna področja dela, opredelili ukrepe ter določili kazalnike in način njihovega spremljanja. Sam akcijski načrt temelji na teoriji razvoja trajnostnega turizma na zaščitenih območjih, ki je predstavljena na začetku te monografije.
Keywords: turizem; trajnostni razvoj; razvojni program; ruralni turizem; družinske kmetije; Moslavina