STUDIO III 2018-2019 / Medicopark Maribor: študentski projekti študijskega programa Arhitektura prve stopnje - Černigoj, Andrej; Ebenšpanger, Tomaž (2019)
Delo v Studiu III temelji na celovitem povezovanju najširših humanističnih pogledov, tehničnih znanj in veščin z umetnostjo arhitekturnega oblikovanja ter na spodbujanju zavedanja o družbeni odgovornosti arhitektov v najširšem socialnem in kulturnem kontekstu. Posebnost dela pri Studiu III je oblikovanje misli z maketo kot prenos idej v materialno. V letošnjem zimskem semestru je bilo treba izdelati idejno zasnovo arhitekture za Medicopark Maribor, ki smo ga umestili v prostor ob reki Dravi v podaljšku kompleksa UKC Maribor. Medicopark Maribor naj bi po prosti presoji posameznega študenta obsegal najrazličnejše zdravstvene servise, zobozdravstvene in druge ambulante, diagnostične centre, lepotne salone, wellness, fitnes, prostore alternativne medicine, ..., ki so danes raztreseni po vseh mogočih in nemogočih lokacijah v mestu in ne omogočajo njihove potencialne sinergije. Izdelane naloge kažejo na ambiciozen pristop pri oblikovanju izhodiščne stavbne volumetrije in so vsekakor pokazali na zanimive in raznolike možnosti razvoja ter izrabe obravnavanega območja, obenem pa opozorili na dileme, ki se ob tem odpirajo.
Keywords: urbanizacija vzdolž reke Drave; arhitektura; pedagoški proces; razstava študentskih projektov; Medicopark Maribor; UKC Maribor; arhitekturna kompozicija