Spoznavanje sevniške kulture in kulinarike s kolesom - Potočnik Topler, Jasna; Lisec, Andrej (2018)
Monografija prinaša idejne rešitve, kako je v Sevnici mogoče kulturo in kulinariko spoznavati s kolesom. Naša naloga za študentski inovativni projekt je bila narediti kolesarsko pot po občini Sevnica, ki je primerna za družine z otroki in prijazna tudi do priseljeniških družin. Odločili smo se narediti dve kolesarski trasi, ki sta del kolesarske poti. Zgodovino smo predstavili preko kolarjev in vozov, ki so jih izdelovali. Pot smo povezali tudi z baronom Mosconom, ki je v preteklosti živel na sevniškem gradu. Da smo v pot vključili tudi aktualne dogodke, pa smo povezali kraj tudi z ameriško prvo damo. Predstavili smo obe trasi, in sicer s fotografijami, kje potekata, in opisi ponudnikov, ki jih zajemata. Prvo kolesarsko pot smo poimenovali Mali voz in poteka po 16,5 km. Zajema sedem turističnih točk, med katerimi so naravne in kulturne znamenitosti, povezane s turističnimi ponudniki z lokalno hrano in pijačo. Druga kolesarska trasa je Veliki voz na 34,8 km in prav tako povezuje sedem točk. Med njimi so kozolec, grad, kapela ter tudi gostinski ponudniki. Da smo poti naredili zanimivejši otrokom, pa smo ju povezali še z zgodbama in jima dodali štampiljke, ki jih otroci zbirajo pri omenjenih točkah ob poti.
Keywords: kolesarski turizem; Sevnica; turizem Sevnica; zgodbarjenje; Slovenija