Hommage à Bojan Golija - Balažic, Janez; Rimele, Oto (2017)
Razstava hommage à Bojan Golija (1932-2014)je žlahtna reprezentacija profesorskega zbora na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete in poklon njegovi človeški, profesorski in umetniški digniteti. Izbrana dela so seveda močno pričevalna in reprezentativna za opuse sodelujočih umetnikov, grafikov Samuela Grajfonerja in Petre Varl, kiparjev Dragice Čadež Lapajne, Viktorja Gojkoviča, Darka Golije in Dušana Zidarja, umetniških fotografov Boga Čerina in Tanje Verlak, oblikovalke lutk Brede Varl ter slikarjev Lačija Pandurja, Anke Krašna Kocijan, Ota Rimeleta in Sandija Červeka. Ker je umetnina, ustvarjena v kakršnikoli metjejski zvrsti že, 'telo in prostor meditacije, kjer imanentno biva kot nenehna potreba po spraševanju o smislu bivanja, minljivosti, trajanju, stopnji pričevalnosti,' hkrati pa pravi označevalec umetnikove biti. Izbrane umetnine tako v hommage-u Bojanu Goliji omogočajo dober poglede na umetniško produkcijo, orientacije in uvid v vizualne recepcije sedanjega profesorskega zbora mariborske Univerze.
Keywords: umetnost; grafika; kiparji; fotografa; slikarji