Festschrift für Gernot Kocher zum 75. Geburtstag: „… ich rief dich bei deinem Namen und gab dir Ehrennamen …“ (Jes 45, 4) - Holcman, Borut; Steppan, Markus (2017)
Jubilejni zbornik v počastitev 75. rojstnega dneva prof. dr. ddr.h.c. Gernota Kocherja: “… sem te poklical po tvojem imenu in ti dal častni priimek …” (Iz 45, 4). Vsebina monografije, ki temelji na akademski tradiciji in akademskem zavedanju, je namenjena znanstveniku, mednarodne veljave, daleč preko meja matične Avstrije. Zbrane razprave pričajo o edinstvenem prijateljskem in kolegialnem odnosu do njega, so plod razmišljanj in raziskovanja priznanih znanstvenikov, ki prihajajo iz Nemčije, Madžarskem, Švice, Slovenije in Avstrije. Med avtorji niso samo jubilantovi kolegi, znanstveniki, ki so sodelovali z njim, med njimi so tudi njegovi študentje (učenci), ki niso samo čutili njegove znanstvene širine, temveč so imeli možnost čutiti njegovo očetovsko naklonjenost. Žal nekateri njegovi kolegi iz razumljivih in utemeljenih razlogov niso mogli sodelovati pri nastajanju jubilejnega zbornika, zato so urednika prosili, naj v njihovem imenu zaželi jubilantu vse najboljše. Vsebina jubilejnega zbornika ustreza širokemu obsegu jubilantovega udejstvovanja na znanstvenem in pedagoškem področju in sega od pravne ikonografije do zasebnega in kazenskega prava ter kanonskega prava.Dieser Band soll mit seinen auf akademischer Tradition und akademischem Bewusstsein fußenden Inhalten einen Wissenschaftler ehren, der weit über die Grenzen Österreichs hinaus bekannt ist. Der Band ist ein Beleg der besonderen freundschaftlichen und kollegialen Verbundenheit mit ihm, dessen Beiträge von anerkannten Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftlern aus fünf Länder Europas – Deutschland, Ungarn, Schweiz, Slowenien und Österreich – stammen. Und dass sind nicht nur Kolleginnen und Kollegen, Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftler, die mit ihm gemeinsam gewirkt haben, vielfach sind es auch Schüler, die nicht nur seine wissenschaftliche Weite, sondern auch seine väterliche Nähe spüren durften. Manchen Kolleginnen und Kollegen konnten leider aus nachvollziehbaren Gründen an dieser Festgabe nicht mitwirken, sie haben die Herausgeber daher gebeten, dem Jubilar alles Gute zu wünschen. Das vorgegebene Generalthema entspricht dem weiten Bogen des wissenschaftlichen Wirkens des Jubilares, die Themen reichen von der Ikonographie über das Privatrecht und das Strafrecht bis zum Kanonischen Recht.
Keywords: privatno pravo; kanonsko pravo; ikonografija; spomin