Različnost kot podjetniška priložnost: Slovenski podjetniški observatorij 2007/08 - Tominc, Polona; Močnik, Dijana; Duh, Mojca; Rus, Matej; Bradač Hojnik, Barbara; Crnogaj, Katja; Podgornik, Rok (2008)
V prvem poglavju smo analizirali kazalnike zgodnje podjetniške aktivnosti prebivalstva po statističnih regijah Slovenije. Uporabljeni so bili podatki Global Entrepreneurship Monitor za leta 2004, 2005 in 2006. V drugem delu smo proučevali vpliv podjetniške dinamike (vstopi in izstopi) na gospodarsko rast v Sloveniji. Tretji del se ukvarja s temeljnimi značilnostmi zunanjega izvajanja med malimi in srednje velikimi podjetji v Sloveniji. V četrtem poglavju smo proučevali mrežno delovanje slovenskih malih in srednje velikih podjetij. V petem delu smo proučevali razvojne značilnosti slovenskih družinskih podjetij in podporo njihovim razvojnim prizadevanjem. Številne raziskave, izvedene predvsem v državah s tradicijo družinskega podjetništva, namreč kažejo, da imajo družinska podjetja številne razvojne posebnosti in da je temu ustrezno potrebno oblikovati tudi podporo njihovim razvojnim prizadevanjem, in sicer podporo v obliki svetovalnih storitev, izobraževanja, oblik financiranja, ukrepov ekonomske politike in drugih oblik podpornega okolja. V zadnjem poglavju je izvedena analiza slovenskih podjetij v letu 2006.