Podeželje - Marina Bajić; Horvat, Uroš; Konečnik Kotnik, Eva; Žiberna, Igor (2026)
V zadnjih dobrih treh desetletjih se je meja med urbanimi in tradicionalnimi podeželskimi pokrajinami močno zabrisala. Pojem »podeželje« je postal težje opredeljiv. Pogosto govorimo o podeželju, ne da bi bili popolnoma prepričani, o čem sploh govorimo. Znanstvena monografija Podeželje je tako po eni strani poklon raziskovalni tradiciji Oddelka za geografijo v Mariboru, po drugi strani pa drzen skok v področje geografije, katerega jasna določitev postaja vse bolj izmuzljiva. Monografija izpostavlja nekatere neugodne procese na slovenskem podeželju, poskuša predstaviti alternativne rešitve ter daje pozornost zaznavam, predstavam, pojmovanjem in ravnanjem v podeželskem prostoru za namene osveščanja različnih javnosti ter za področje izobraževanja, saj se na podlagi seznanjenosti s prostorom, lahko le ta tudi varuje, bodisi na personalni bodisi na družbeni ravni. V monografiji je nanizanih deset poglavij, povezanih s slovenskimi podeželskimi pokrajinami, vsebina pa predstavlja tudi zanimive iztočnice za nove raziskave.
Keywords: podeželje; Slovenija; kulturna pokrajina; kakovost življenja; regionalne interpretacije