What Got Lost in the Rabbit Hole? Translations of Alice's Adventures in Wonderland into Russian - Kaloh Vid, Natalia; Žagar-Šoštarić, Petra (2026)
Kaj se je izgubilo v zajčji luknji? Prevodi Aličinih dogodivščin v čudežni deželi v ruščino. Literarna dela se v prevodih posodabljajo iz več razlogov, med drugim zaradi izboljšanja kakovosti prejšnje različice, »osvežitve« jezika, približevanja bralca izvirnemu besedilu, prilagajanja prevoda za novo in pogosto popolnejšo izdajo, zmanjševanja razlik in odstopanj od prejšnje različice ali prilagajanja besedila spreminjajočim se normam prevajanja v ciljni družbi. Knjiga se osredotoča na dvanajst prevodov Aličinih dogodivščin v čudežni deželi v ruščino (1909–2000), kar je eden redkih primerov v zgodovini ponovnih prevodov, ki ponuja bogato in dragoceno gradivo za primerjalno študijo. Natančna besedilna analiza izvirnika in prevodov se osredinja na prevode kulturno specifičnih elementov, parodij, osebnih imen, jezikovnih različic, zgodovinskih referenc in drugih slogovnih komponent. Kot so pokazali rezultati analize, prevodi otroške literature ne pomenijo vedno in nujno izključno podomačitve in adaptacije z bolj znanim konceptom iz ciljne kulture.
Keywords: literarno prevajanje; posodabljanje; Alica; angleščina; ruščina