Python v kemiji in kemijskem inženirstvu: Učbenik za predmet Računalništvo v kemiji - Novak Pintarič, Zorka; Potrč, Sanja; Bogataj, Miloš (2025)
Učbenik Python v kemiji in kemijskem inženirstvu je namenjen študentom prvega letnika, ki se prvič srečujejo z računalniškim programiranjem. Na preprost in sistematičen način uvaja bralca v osnovne pojme programskega okolja Python ter postopno prikazuje njegovo uporabo pri reševanju izbranih problemov iz kemije in kemijskega inženirstva. Poleg osnov programiranja prinaša uvodne primere uporabe sodobnih digitalnih pristopov, kot sta podatkovna analiza in umetna inteligenca, s čimer študentom odpira vpogled v sodobne trende kemijsko-inženirske stroke. Publikacija je zasnovana tako, da razvija praktične računalniške spretnosti ter spodbuja samostojno učenje in nadaljnje raziskovanje. Učbenik je objavljen kot odprto učno gradivo, kar študentom, učiteljem in strokovnjakom, ki jih zanima uporaba Pythona v kemiji in kemijskem inženirstvu, omogoča dolgoročno podporo pri študiju in delu.
Keywords: Python; kemija; kemijsko inženirstvo; programiranje; podatkovna analiza; učbenik