Mikroračunalniške arhitekture: Zbirka rešenih nalog - Brezočnik, Zmago (2025)
Ta zbirka rešenih nalog je namenjena predvsem študentom kot pripomoček pri pripravi na kolokvije in pisne izpite z računskimi nalogami s področja mikroračunalniških struktur, mikroprocesorjev in mikrokrmilnikov. Naloge so razvrščene po poglavjih, ki obravnavajo zmogljivost računalnikov, komunikacijo med glavnimi komponentami računalnika, predpomnilnik, notranji in zunanji pomnilnik, vhodno-izhodno organizacijo mikroprocesorjev, nabore ukazov centralne procesne enote, načine naslavljanja in formate ukazov ter razvoj programov v zbirnem jeziku. Zadnje poglavje preverja znanje pri analizi odsekov kode in pisanju kratkih programov za mikroprocesorje iz družin Intel x86 in ARM.
Keywords: mikroračunalniške arhitekture; centralna procesna enota; pomnilnik; vhodno-izhodna organizacija mikroprocesorjev; zbirni jezik