Didaktika: Med dediščino preteklosti in sodobnim utripom učenja in poučevanja, zbornik povzetkov - Javornik, Marija; Ivanuš Grmek, Milena; Mithans, Monika (2025)
Zbornik povzetkov konference prinaša raznolike in aktualne prispevke s področja vzgoje in izobraževanja. V osrednjem delu so predstavljene teme refleksije učiteljev, procesno usmerjenega študija ter sodobnih izzivov visokošolske didaktike. Razprave se dotikajo tudi stresa in izgorelosti učiteljev ter participacije študentov v akademskem odločanju. V sklopu specialnih didaktik avtorji obravnavajo pomen kulturne dediščine, matematične koncepte, zgodovinsko poučevanje in praktične vidike pouka biologije. Prispevki o jezikovnem pouku izpostavljajo pomen kritičnega branja, jezikovne politike in metodike. Sekcija o pouku izpostavlja sodobne didaktične pristope, pouk na prostem ter teoretske modele. Zadnji sklop vključuje prispevke o svetovalnem delu, umetnosti v izobraževanju ter izzivih pri izobraževanju odraslih. Skupno zbornik odraža preplet teoretskih uvidov in praktičnih rešitev za izboljšanje kakovosti izobraževalnega procesa.
Keywords: refleksija učiteljev; visokošolska didaktika; procesno usmerjen študij; participacija študentov; specialne didaktike; pouk; svetovalno delo; kulturna dediščina; poučevanje jezikov; didaktične metode; izobraževanje odraslih; kakovost izobraževanja