Nekovinski materiali - Anžel, Ivan; Zupanič, Franc; Brunčko, Mihael (2025)
V skripti Nekovinska gradiva bodo študenti spoznali ključne vidike pomena nekovinskih materialov v sodobnem inženirstvu. Ti materiali so danes v številnih panogah postali nepogrešljivi pri načrtovanju in izdelavi izdelkov, v nekaterih primerih pa že povsem nadomeščajo kovine in zlitine. Kombinacija njihovih edinstvenih lastnosti omogoča razvoj tehnološko naprednih rešitev, ki so hkrati energetsko učinkovite in prijazne do okolja. S študijskim gradivom Nekovinski materiali bodo študenti pridobili poglobljeno razumevanje o zgradbi, lastnostih in tehnologijah izdelave polimernih, keramičnih in kompozitnih materialov.
Keywords: nekovinski materiali; polimeri; keramika; kompoziti; zgradba; lastnosti