Podjetniška demografija in dinamika podjetij različnih tehnoloških ravni, znanja in razvojnih faz: Slovenski podjetniški observatorij 2024 - Bradač Hojnik, Barbara; Rus, Matej; Močnik, Dijana (2025)
Slovenski podjetniški observatorij 2024 prinaša celovito analizo podjetniške demografije ter dinamike podjetij različnih tehnoloških ravni, znanja in razvojnih faz. V prvem delu raziskave smo proučili ključne demografske značilnosti slovenskih podjetij, vključno z njihovim številom, velikostjo, prihodki, stroški dela in dodano vrednostjo, razčlenjeno po dejavnostih, regijah in velikostnih razredih. Drugi del raziskave se osredotoča na podjetja z različno stopnjo tehnološke intenzivnosti in na znanju temelječe storitve, s poudarkom na primerjavi Slovenije z EU. Posebej smo analizirali podjetja v različnih fazah življenjskega cikla, da bi prepoznali njihove konkurenčne prednosti, razvojne izzive ter priložnosti za nadaljnjo rast in inovacije. Na podlagi ugotovitev smo podali strateške usmeritve za izboljšanje podpornega okolja, spodbujanje inovacij, digitalne preobrazbe in internacionalizacije slovenskih podjetij, kar je ključno za dolgoročno konkurenčnost gospodarstva.
Keywords: gospodarske družbe; samostojni podjetniki; kazalniki finančne uspešnosti; visokotehnološka podjetja; na znanju temelječa podjetja; značilnosti; priložnosti in ovire; strategije in politike; empirična analiza