Kibernetsko nasilje v izobraževalnem okolju - Dončev, Aleksandar; Jereb, Eva (Sodobni pristopi v kadrovskem managementu in izobraževanju, 2026)
Poglavje obravnava problematiko kibernetskega nasilja v izobraževalnem okolju. Poudarja potrebo po odgovorni rabi digitalnih medijev, ki je ključna za varno in odgovorno rabo digitalnih tehnologij pri učencih. Prikazan je sistematičen pristop k izobraževanju o digitalni vključenosti, ki vključuje širši družbeni in kritični pogled na uporabo digitalnih medijev. Povečana uporaba interneta v šolah prinaša priložnosti, a tudi izzive, kot so kibernetsko ustrahovanje, nadlegovanje in zalezovanje, širjenje lažnih novic, nevarnosti za zlorabe osebnih podatkov in kraja identitete ter odvisnost od digitalnih naprav. Pomembno je razumeti, kako anonimnost in dostopnost digitalnih platform omogočata zlorabe, ki lahko resno vplivajo na socialno in čustveno dobrobit učencev. Izpostavljena je potreba po ustrezni infrastrukturi, kibernetski vključenosti in enakih možnostih za vse učence.