Upravljanje trajnostnosti v oskrbovalnih verigah - Obrecht, Matevž; Fale, Martin (Mastering Sustainability in Supply Chains, 2026)
Visokošolski učbenik »Upravljanje trajnostnosti v oskrbovalnih verigah« je celovit vodnik, namenjen podpiranju trajnostnosti in ozelenitve logističnih procesov. Poudarek je na modernih pristopih in konceptih varovanja okolja in minimiranja okoljskih vplivov s sočasnim povečevanjem dodane vrednosti in produktivnosti, uporabi orodij za okoljsko presojo in vzpostavitvi krožnih oskrbovalnih verig. interdisciplinarni pristop združuje znanja iz več področij - okoljski management, okolju prijazno oblikovanje izdelka, ogljični odtis, zelena logistika, energetska oskrba in aplikacijo uporabnih znanj tudi na področja izven logistike in oskrbovalnih verig. Bralci so opremljeni s praktičnimi znanji in veščinami za izboljšanje trajnostnosti in produktivnosti ter preglednosti posameznih procesov. Učbenik pokriva teme, kot so: 1) Podnebne spremembe; 2) Okoljska presoja -ogljični odtis; 3) Okoljska presoja LCA; 4) Krožno gospodarstvo; 5) Trajnostna energetska samooskrba in 6) Ekodizajn. Celotna vsebina je usmerjena v krepitev trajnostnih kompetenc, ki so ključne za zeleni prehod logističnih podjetij in večanje odpornosti oskrbovalnih verig.