Okoljska presoja: osnove izračuna ogljičnega odtisa - Obrecht, Matevž (Mastering Sustainability in Supply Chains, 2026)
Zaradi naraščanja prebivalstva, življenjskega standarda in posledično vse obsežnejših aktivnosti posameznika in proizvodnje, postaja skrb za okolje vse pomembnejša in trenutno linearno gospodarstvo ne deluje trajnostno. Koncept o okoljsko ozaveščenem (zelenem) upravljanju oskrbovalne verige se je prvič pojavil v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar sistematičnega pristopa še danes nimamo. Osrednji namen tega poglavja je zato podati boljši vpogled v okoljsko presojo za učinkovito ozelenitev oskrbovalnih verig, dvigniti raven zavedanja o življenjskem ciklu in razogljičenju ter preučiti in obravnavati uporabo metod za presojo vplivov na okolje. Celovita presoja vplivov na okolje je ključnega pomena za upravljavce oskrbovalnih verig, saj jim omogoča boljše razumevanje pomena okolju prijaznih poslovnih modelov in poudarja trajnostni razvoj za odporno prihodnost razogljičenja, saj so aktivnosti posameznika glavni povzročitelj toplogrednih plinov. Ogljični odtis opredeljuje in meri vpliv ter omogoča sistematično zmanjševanje emisij iz procesov in poslovanja podjetja.