Osnove poslovnega odločanja na podlagi podatkov - Pavić, Lazar (Interdisciplinary and Applied Konwledge for Green and Digital Logistics Processes, 2026)
V poglavju predstavljamo osnovne pojme, katerih razumevanje je nujno za uspešno poslovno odločanje na podlagi podatkov. Predstavljene so osnovne faze raziskovanja ter osnovni pojmi, katerih razumevanje je potrebno za uspešno odločanje na podlagi podatkov: statistična množica, statične enote, reprezentativni vzorec, spremenljivke, merske lestvice, hipoteze. V poglavju je v nadaljevanju izpostavljen pomen zbiranja primarnih in sekundarnih podatkov pri poslovnem odločanju ter pravilno tabelarično in grafično prikazovanje podatkov. Poglavje se zaključi z napotki, kako izbrati ustrezno statistično analizo za potrditev ali zavrnitev pravilno naslovljenih raziskovalnih hipotez.