Podpora odločanja s simulacijami - Rupnik, Bojan (Digital Transformation in Logistics and Supply Chain Management, 2026)
Logistični, proizvodni, transportni in vsi sorodni problemi v osnovi potekajo po sorodnih procesih, pri katerih je ključni dejavnik čas. Glede na kompleksnost procesov je nekatere mogoče dokaj enostavno analizirati, bolj pa kot so procesi prepleteni, težje jih je dobro povzeti s klasičnimi analitičnimi pristopi. Pri tem so simulacije tiste, ki omogočajo globlji vpogled v potek tovrstnih procesov, omogočajo analizo učinkovitosti, pomanjkljivosti, predvsem pa preverjanje in analizo obstoječih sistemov ob različnih pogojih brez poseganja v njihovo delovanje. Poleg dobrega poznavanja procesov je za simulacije ključnega pomena podatkovna podpora, ki lahko vključuje od beleženja zgodovinskih podatkov pa do napovedovanja prihodnjega dogajanja z možnimi alternativnimi scenariji.  Z možnostjo sprotnega beleženja podatkov med izvajanjem procesa in posredovanja aktivni simulaciji, ki podatke sproti obdeluje, lahko zgradimo digitalni dvojček. V sklopu tega poglavja udeleženci spoznajo strežne sisteme in čakalne vrste, simulacije diskretnih dogodkov in orodja, ki jih podpirajo ter primere uporabe v proizvodnih, logističnih in transportnih primerih.