Digitalna podpora nasledstvu v družinskem podjetju - Repas, Ana; Marič, Miha (Izzivi prenosa vodenja na naslednjo generacijo v družinskem podjetju, 2025)
Nasledstvo v družinskih podjetjih je kompleksen proces, ki presega zgolj formalni prenos lastništva ali vodstvenih vlog. Vključuje prenos znanja, vrednot in dolgoročne vizije podjetja. V digitalni dobi tehnološka podpora pridobiva na pomenu, saj omogoča preglednost, učinkovitost in strateško kontinuiteto. Kljub priložnostim digitalna transformacija prinaša tudi izzive, zlasti pri uvajanju sodobnih tehnologij v tradicionalna okolja družinskih podjetij. Poglavje obravnava vlogo digitalnih orodij pri eni najobčutljivejših faz razvoja podjetij – prenosu vodenja na naslednjo generacijo. Empirični del temelji na poglobljenem intervjuju z namestnikom direktorja podjetja DINES d. o. o., Domnom Deuom. Analiza se osredotoča na proces prenosa vodenja, uporabo digitalnih orodij ter ohranjanje organizacijskega znanja. Ugotovitve kažejo, da je podjetje po imenovanju novega vodje začelo uvajati digitalne rešitve, formalni prenos lastništva pa še poteka. Na podlagi rezultatov so oblikovani predlogi za izboljšave, med katerimi izstopata uvedba digitalne platforme za upravljanje znanja in krepitev digitalnih kompetenc vseh generacij zaposlenih.