Konceptualna zasnova večfunkcijskega sistema CRM za podjetje Dines, d. o. o. - Matjašič, Tilen; Vukovič, Goran; Rojc, Maja (Izzivi prenosa vodenja na naslednjo generacijo v družinskem podjetju, 2025)
Namen poglavja je proučiti potrebo po razvoju in uvedbi sistema CRM za podjetje Dines, d. o. o., ki deluje na področju ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, pri čemer smo se osredotočili izključno na prodajni modul za učinkovito komunikacijo s strankami v segmentu B2B. Raziskovalni del temelji na poglobljenem kvalitativnem intervjuju z vodjo prodaje podjetja, s katerim smo identificirali ključne potrebe in funkcionalnosti, ki jih mora vsebovati novi sistem. Na osnovi zbranih informacij smo oblikovali zasnovo prodajnega modula in pripravili podroben načrt implementacije. Rezultat naše raziskave je konceptualna zasnova sistema CRM, ki bo omogočila učinkovitejše upravljanje odnosov s poslovnimi strankami in optimizacijo prodajnih procesov podjetja. Podali smo priporočila za dolgoročno uporabo, vzdrževanje in analizo potencialnih izzivov ob implementaciji. Nalogo zaključujemo z ugotovitvami o pomenu digitalizacije prodajnih aktivnosti in priporočili za nadaljnje korake podjetja.