Uvodne in zaključne besedilne enote predsedniškega slavnostnega govora ob posebnih priložnostih in inavguracijskega govora - Božič Kac, Eva; Krajnc Ivič, Mira (Slavistična prepletanja 6, 2025)
Prispevek analizira 41 slavnostnih govorov predsednikov Republike Slovenije ob posebnih priložnostih, to je ob državnih praznikih, in njihove inavguracijske govore. Zbrani govori so bili tvorjeni v obdobju od osamosvojitve Republike Slovenije do 31. 12. 2023. Z vidika retorike gre za epideiktična žanra, z vidika vertikalnega in horizontalnega skupinjenja besedil v besedilne skupine pa za dva samostojna žanra besedilnega razreda politični govor komunikacijskega področja politika. V Sloveniji se žanra prepleteta, saj inavguracija poteka nekaj dni pred državotvornim praznikom, dnevom samostojnosti in enotnosti. Kot epideiktična žanra imata ritualno in simbolno funkcijo ter sta del svečanosti, v katerih govorec slavi ali blati osebo, družbeno skupino, institucijo, dogodek. Prepletenost obeh žanrov se kaže tudi v njunih uvodnih in zaključnih obveznih oz. fakultativnih besedilnih enotah.