Tvorba korpusů mluveného jazyka: Miloslav Vondráček - Krajnc Ivič, Mira (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
Tvorba govorjenega korpusa. V preteklih letih je moja nekdanja univerza sodelovala pri ustvarjanju korpusov govorjene komunikacije. Študenti so posneli 220 zasebnih pogovorov in jih z mojo pomočjo transkribirali. Ob tej priložnosti smo morali rešiti vrsto praktičnih težav. Te težave so privedle do oblikovanja pomembnih teoretičnih vprašanj. Eno temeljnih je relativnost enot govorjenega jezika. Rezultat tega je metodologija gradnje korpusa, ki se od takrat nenehno izboljšuje. Prispevek podaja pregled temeljnih vprašanj ter poskuša podati teoretične odgovore in metodologijo reševanja.Má někdejší univerzita se v minulých letech podílela na tvorbě korpusů mluvené komunikace. Spolu se studenty jsme pořídili zvukový záznam 220 soukromých dialogických situací a jejich přepis. Při té příležitosti jsme museli řešit řadu praktických problémů. Ty vedly k formulaci podstatných teoretických otázek. K základním patří relativita jednotek mluveného jazyka. Výsledkem je metodologie tvorby korpusu, od té doby neustále zdokonalovaná. Příspěvek přináší přehled základních otázek a snaží se poskytnout teoretické odpovědi i metodiku řešení.