Vloga glasbenega učitelja kot motivatorja - Lobenwein, Lea (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju je predstavljena vloga glasbenega učitelja kot motivatorja, ki igra ključno vlogo pri spodbujanju učenčevega zanimanja za glasbo in izboljšanju njihovih dosežkov. Učitelji glasbe s svojo zavzetostjo, metodami poučevanja in razumevanjem psiholoških potreb učencev pomembno vplivajo na učenčevo motivacijo, angažiranost in trajnostni interes za glasbo. Osrednja tema poglavja so različne motivacijske strategije, ki jih lahko učitelji uporabijo za spodbujanje glasbenega razvoja, vključno z ustvarjanjem spodbudnega učnega okolja, uporabo skupinskega ustvarjanja in improvizacije, zagotavljanjem prilagojene povratne informacije in osredotočanjem na razvoj notranje motivacije. Pomemben poudarek je namenjen vlogi učiteljevega odnosa do učencev, saj pozitiven in spodbuden odnos krepi učenčevo samozavest, vztrajnost in užitek pri učenju glasbe.