Glasba in medpredmetno povezovanje - Kozole, Nika (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Medpredmetno povezovanje omogoča, da se različni učni predmeti med seboj prepletajo ter tako ustvarijo bolj smiselno in poglobljeno učno izkušnjo za učence. Glasba zaradi svoje univerzalnosti igra pomembno vlogo v tem procesu. Povezovanje glasbe z matematiko, tujim jezikom, športno in likovno vzgojo ter družboslovnimi predmeti omogoča razvoj različnih spretnosti, kot so motorične sposobnosti, jezikovno izražanje, logično mišljenje ter čustveno in socialno zavedanje. Poleg tega glasba prispeva k ustvarjanju sproščenega in motivirajočega učnega okolja, kjer učenci lažje povezujejo nova znanja z že obstoječim znanjem. Strategije, kot so projekti, ekskurzije in praktične delavnice, so ključno orodje za uspešno medpredmetno povezovanje. S skrbno načrtovanimi aktivnostmi lahko izobraževalni proces postane bolj učinkovit, učenci pa dosegajo boljše rezultate ter imajo trajnejše in uporabnejše znanje za prihodnost. V tem poglavju so raziskani načini, kako lahko glasbo vključimo v različne šolske predmete in izpostavljene so prednosti medpredmetnega povezovanja za učni proces in razvoj veščin učencev.