Glasba kot sredstvo za izboljšanje koncentracije - Dražič, Tinkara (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poglavje poudarja, kako lahko glasba prispeva k izboljšanju koncentracije in posledično k boljšim učnim dosežkom učencev. Poslušanje glasbe med poukom pomaga ustvariti spodbudno učno okolje, zmanjšuje zunanje motnje, razvija kognitivne spretnosti in krepi pozitiven odnos do učenja. Vpliv glasbe na učni uspeh učencev je odvisen od vrste naloge, kompleksnosti glasbe in osebnostnih značilnosti poslušalcev. Glasba z umirjenim tempom pomirja, izboljšuje zbranost in spodbuja primerno vedenje učencev. Klasična in džez glasba še posebej pozitivno vplivata na koncentracijo, nasprotno pa hitrejši ritmi motijo pozornost. Učitelji lahko s smiselno izbiro glasbe ali glasbenimi odmori povečajo zbranost učencev ter jim omogočijo bolj sproščeno in produktivno učno izkušnjo. Tak pristop lahko pozitivno vpliva na učne rezultate in splošno klimo v razredu.