Pravni izzivi upravljavcev digitalnih platform v okviru paradoksa zasebnosti - Dimović, Zoran (Digitalne platforme: Pravni in ekonomski izzivi, 2024)
Digitalna industrija že dlje časa spodbuja rast digitalnih platform, ki pridobivajo vedno večji tržni delež, kar kaže na nadaljevanje tega trenda tudi v prihodnje. Infrastruktura delovanja se je premaknila v mobilno in digitalno okolje, kjer so posamezniki vse bolj izpostavljeni delitvi osebnih podatkov. Akt o digitalnih trgih opredeljuje ključne obveznosti za upravljavce platform, zlasti glede dostopa do osebnih podatkov. Platforme morajo omogočiti brezplačen dostop poslovnim uporabnikom do teh podatkov. V tem članku se raziskuje paradoks zasebnosti, pri čemer se osredotoča na ravnotežje med digitalnim udobjem in zaščito pravice do zasebnosti. Avtor obravnava izzive, s katerimi se soočajo upravljavci digitalnih platform, in kako ti vplivajo na ravnotežje med tehnološkimi inovacijami in varovanjem osebnih podatkov.