Od literarnega dela do mladinske opere: Lisičja luna Maše Ogrizek kot primer medmedialne priredbe - Vizjak Puškar, Nika; Forte, Nana (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
Prispevek obravnava fantastično pripoved Lisičja luna (2021) Maše Ogrizek in njeno operno priredbo (2025) kot primer medmedialnega prenosa sodobnega mladinskega literarnega dela v glasbeno-scenski medij. Raziskava temelji na kvalitativni primerjalni analizi literarne predloge, libreta in operne uprizoritve ter združuje literarnovedni, muzikološki in medmedialni pristop. Analiza se osredotoča na organizacijo prostora in časa, karakterizacijo likov, motivne sklope ter vlogo glasu, zvoka in glasbe. Ugotovitve kažejo, da opera ohranja temeljne teme literarne predloge, kot so odraščanje, izguba, identiteta in pripadnost, vendar jih preoblikuje v skladu z izraznimi možnostmi opernega medija. Posebej pomembno vlogo prevzamejo glas, zvočnost, zbor in tolkalna spremljava, ki soustvarjajo pomen in nadomeščajo del pripovednih funkcij literarnega besedila. Operna priredba se tako izkaže kot samostojna umetniška interpretacija, ki literarne motive prevaja v jezik zvoka, ritma in uprizoritve.