Prenos slikanice Mrožek dobi očala v plesno dramatizacijo - Jurgec, Ana Tina (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
Prispevek izhaja iz teorije multimodalnosti, ki poudarja, da se pomen oblikuje s prepletom različnih kodov sporočanja, kot so jezik, podoba, gib, prostor in zvok. Slikanica kot multimodalna umetniška oblika omogoča prehajanje pomena iz jezikovno-vizualnega medija v druge umetniške izraze, med drugim v plesno dramatizacijo. V prispevku smo raziskali proces prenosa slikanice Mrožek dobi očala Petra Svetine z ilustracijami Mojce Osojnik v plesno dramatizacijo. Zanimalo nas je, kako se verbalni in vizualni elementi slikanice preoblikujejo v gibalni izraz ter kako se pri tem v plesni dramatizaciji povezujejo jezikovni, vizualni, gibalni, prostorski in zvočni kodi sporočanja. Analiza je temeljila na kvalitativnem pristopu in refleksiji ustvarjalnega procesa. Ugotovitve kažejo, da plesna dramatizacija predstavlja kompleksen multimodalni umetniški sestav, v katerem gib prevzema osrednjo pripovedno in interpretativno funkcijo. Proces prenosa slikanice tako ni pomenil zgolj prenosa vsebine, temveč ustvarjalno transformacijo pomena v novo gibalno-plesno izrazno obliko.