Glasovi sramu: ženski liki v izbranih delih Bine Štampe Žmauc, Polonce Kovač in Špele Frlic - Zajc, Ivana (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
Prispevek obravnava sodobna slovenska otroška besedila avtoric Bine Štampe Žmavc, Polonce Kovač in Špele Frlic, ki so prejela nagrado večernica: Cesar in roža, Kaja in njena družina ter Bleščivka. Poudarek je na besedilih za mlajše bralce, kjer je sram pomembna, a pogosto posredno izražena izkušnja. Besedila osvetlimo z vidika čustva sramu in naratološke kategorije glasu, ki ga razumemo kot besedilni učinek, povezan s slogom in subjektivnostjo (Aczel 1998). Ugotavljamo, da se sram v besedilih pojavlja v povezavi z družino, socialno izključenostjo, revščino ter moralnimi napakami. Analiza se osredotoča na ženske like in pokaže, kako otroška književnost odpira prostor za razmislek o ranljivosti in izključenosti. Posebej izpostavljeno je vprašanje, kdo zasramuje in kdo čuti sram, v ospredju pa je tudi pojav neizrečenih čustev (odsotnost glasu pri likih). Sklepni del članka ponudi nekaj izhodišč za obravnavo čustvenih dimenzij literarnih besedil v šolski praksi.