Literarni opus Petra Svetine v izboru za nagrado večernica - Bednjički Rošer, Barbara (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
V prispevku obravnavamo nominirana in nagrajena dela Petra Svetine za nagrado večernica v obdobju podeljevanja nagrade med leti 1997 in 2025. V analizo je vključenih vseh devet nominiranih del, med njimi tri nagrajena: Ropotarna (2013), Kako zorijo ježevci (2016) in Molitvice s stopnic (2017). Razprava se osredinja na tematske, motivne in žanrske značilnosti izbranega korpusa ter na posebnosti Svetinove poetike, kot so humor, nonsens, liričnost in jezikovna igrivost. Pozornost namenjamo tudi raznolikosti književnih vrst in podobam otroštva v obravnavanih delih. Prispevek želi pokazati, da nominirana in nagrajena dela Petra Svetine pomembno prispevajo k sodobni slovenski otroški in mladinski književnosti ter k prepoznavnosti nagrade večernica.