Nagrajene in nominirane slikanice iz korpusa nagrade večernica - Haramija, Dragica; Batič, Janja (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
V poglavju je predstavljenih vseh osemnajst slikanic, ki so bile v tridesetih letih podeljevanja večernice nagrajene ali nominirane. V prvem delu smo izvedli analizo slikanic z vidika tem, ki jih obravnavajo ter književnih vrst, ki so zastopane. V drugem delu smo z  multimodalno analizo dela Kako objeti ježa raziskali vpliv, ki ga imajo ilustracije na sumativni pomen slikanice. Rezultati vsebinske analize so pokazali, da so zastopana kratkoprozna dela in poezija. Med kratkoproznimi deli pa prevladujejo kratke fantastične zgodbe. Tematska analiza je razkrila, da prevladujeta dve temi, in sicer različni odnosi med ljudmi ter življenje živali, ki je predstavljeno antropomorfno. Rezultati multimodalne analize izbrane slikanice so pokazali, da ilustracije v slikanici pomembno prispevajo k razvoju teme. Tudi pri ostalih slikanicah lahko zaznamo vpliv ilustracij na sooblikovanje teme, razpoloženja, literarnih likov itd.