O etiki v notariatu - Makoter Rožmarin, Matej (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
Poglavje obravnava izbrane vidike etike v notariatu, ki predstavljajo enega ključnih temeljev javnega zaupanja v delo notarjev. Že skozi zgodovinski razvoj latinskega tipa notariata se je izkazalo, da je notar lahko samo zaupanja vredna oseba, ki je tudi osebnostno primerna za opravljanje notarskega poklica. K etično-moralnemu ravnanju notarja usmerjajo predvsem notarska poklicna etika, pa tudi visoka pričakovanja širše javnosti, ki notarja povezuje z visokim ugledom v družbi. Prav zato si mora notar vselej prizadevati, da se bo kot oseba javnega zaupanja, tako v času opravljanja poklica notarja, ko izvršuje naloge in pooblastila, ki so mu bila zaupana, kot tudi zunaj tega, ravnal po etičnih in moralnih načelih, ki obvezujejo ta poklic. Največ pozornosti je namenjeno predstavitvi vloge in vplivu etike na delo notarja kot osebe javnega zaupanja, vplivu etike na vlogo in ravnanje notarja v pravnem prometu ter vlogi, ki jo igra etika, ko gre za imenovanje novih notarjev. V zvezi s tem so predlagane rešitve, kako etiko še tesneje vključiti v zakonodajni okvir slovenskega notariata.