Nekatera vprašanja izrednega stanja - Dacar, Rok (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
To poglavje monografije obravnava institut izrednega stanja kot posebno pravno ureditev, ki državi omogoča začasna odstopanja od običajnega režima varstva človekovih pravic in svoboščin ter delitve oblasti. Avtor najprej analizira zgodovinski razvoj ter različne ureditve v evropskih državah, nato pa se osredotoči na slovensko ureditev. Posebna pozornost je namenjena razlikovanju med izrednimi razmerami in izrednim stanjem, nejasnostim v zakonodaji, postopku razglasitve ter vplivu izrednega stanja na varstvo človekovih pravic in na razmerje med vejami oblasti. Poglavje opozori na nevarnosti arbitrarnosti izvršilne oblasti ter poudari nujnost pravne jasnosti, sorazmernosti ukrepov in spoštovanja ustavnih ter mednarodnopravnih omejitev. Avtor sklene, da mora pravni red tudi v kriznih razmerah zagotoviti varovalke, ki preprečujejo zlorabo režima izrednega stanja.