Vladavina prava v razmerju do spreminjanja kazenske zakonodaje - Šepec, Miha (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
Vladavina prava v kazenskem pravu se izraža v tem, da zakon, ki določa kazniva dejanja ali posege v pravice posameznikov, sprejme pristojno zakonodajno telo, obenem pa tudi v tem, da zakonska vsebina odraža temeljna ustavna načela pravne države. Ker kazensko pravo najbolj invazivno posega v temeljne pravice posameznikov, je nujno, da je kazenska zakonodaja sprejeta v sodelovanju s stroko. Zakonodaja, ki jo sprejme politično motivirano telo izven pravil stroke, bo praktično vedno imela za posledico sprejem neustavnega zakona. Medtem ko je za sanacijo neustavnih zakonov predvideno ustavno sodišče, ki napake zakonodajalca sanira, pa je na področju kazenskega prava v resni pravni državi treba zagotoviti dodana zagotovila, da se sprejem neustavne zakonodaje kar se da omeji. Na področju kazenskih predpisov so namreč posledice za posameznike bistveno bolj usodne kot posledice na drugih pravnih področjih. Nujna in minimalna zaščita je zato zahteva, da pri sprejemu sprememb kazenske zakonodaje sodeluje kazenskopravna stroka.