Omejitve nacionalne avtonomije držav članic na področju državljanstva v pravu EU: od »italijanskega« zobozdravnika do »malteških« milijonarjev - Tratnik, Matjaž; Weingerl, Petra (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
V tem poglavju monografije analizirava specifične omejitve nacionalne avtonomije na področju državljanstva, ki izhajajo iz prava EU. Kar se tiče pravil glede izgube državljanstva, je najpomembnejše načelo sorazmernosti. Glede na sodno prakso Sodišča EU lahko skleneva, da so nacionalne ureditve, ki določajo samodejno izgubo državljanstva zaradi dolgotrajnega prebivanja v drugi državi ali prostovoljne pridobitve tujega državljanstva, načeloma združljive s pravom EU, če upoštevajo načelo sorazmernosti. Vendar mora imeti prizadeta oseba realno možnost, da se pravočasno seznani s postopki za ohranitev državljanstva in da zaprosi za individualno presojo. Glede pravil, ki se nanašajo na pridobitev državljanstva, je ključno načelo lojalnega sodelovanja. Sodišče EU ga je povezalo z vrednotami EU, predvsem solidarnostjo in demokracijo, ter tako utemeljilo obstoj posebnega solidarnega in lojalnega razmerja med državami in njihovimi državljani.