Pravna znanost med metriko in vsebino: samobitnost slovenske pravne znanosti v globaliziranem akademskem prostoru - Hojnik, Janja (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
Prispevek opozarja, da se slovenska pravna znanost vse bolj prilagaja mednarodnim indeksacijskim merilom, kar ogroža njeno samobitnost in oddaljuje raziskave od domačih pravnih problemov. Kritično obravnava prenos meril vrednotenja s področja naravoslovnih metod v pravo, ki vodi v razdrobljenost vsebin, formalistično inflacijo objav (pospešeno z orodji umetne inteligence) ter zanemarjanje tem, ključnih za slovenski pravni red. Pod vprašaj postavi ustreznost bibliometričnih kazalcev, zlasti faktorja vpliva, ter pokaže, kako se ocenjevanje člankov reducira na rang revij. Primerja selektivni Web of Science – z njegovimi pristranskostmi proti neameriškim, neangleškim in specializiranim pravnim revijam – s finskim publikacijskim forumom, ki temelji na recenzentski presoji. Statistično analizira korelacije med lestvicama in na podlagi anket med evropskimi uredniki pojasni, zakaj številne vodilne revije niso v WoS. Zavzame se za vsebinsko ustreznejša, domači stroki prilagojena merila.