Uber in tradicionalna taxi podjetja: Primerjalna analiza poslovnih modelov v ekonomiji souporabe - Zgubič, Brina; Širec, Karin (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2025/2026, 2026)
Študija primera proučuje nasprotujoče si poslovne modele podjetja Uber in tradicionalnih taksi podjetij v okviru ekonomije souporabe. Z uporabo prilagojene različice Porterjevega modela petih sil, ki vključuje tudi vlogo vladnih intervencij, primer prikazuje, kako digitalne platforme izzivajo uveljavljene industrije in preoblikujejo konkurenčno dinamiko. Uberjev platformno usmerjeni poslovni model prinaša prednosti v smislu razširljivosti, prilagodljivosti in stroškovne učinkovitosti, hkrati pa povečuje udobje uporabnikov. Vendar se sooča tudi z izzivi, povezanimi z regulativo, vprašanji varnosti in zvestobo uporabnikov. Tradicionalna taksi podjetja, čeprav manj prilagodljiva in pogosto dojeta kot zastarela, ohranjajo konkurenčnost prek regulativne zaščite, zanesljivosti in zaupanja potrošnikov. Analiza pokaže, da regulativna okolja delujejo hkrati kot ovire in spodbujevalci ter pomembno vplivajo na vstop na trg in konkurenčno pozicioniranje. Ugotovitve poudarjajo strateške posledice za obe vrsti podjetij: tradicionalni ponudniki morajo inovirati in se prilagoditi tehnološkim motnjam, medtem ko morajo platformna podjetja usklajevati rast z regulativno skladnostjo in trajnostjo. Študija primera je zasnovana za predmete s področij strateškega managementa, poslovnih modelov in digitalne transformacije ter študentom ponuja praktičen vpogled v razvijajočo se naravo konkurenčnosti in v preplet inovacij, regulacije in vedenja potrošnikov.